Comerțul este într-o continuă schimbare, de la diversificarea canalelor de vânzare, la diversificarea metodelor de plată. Dacă îți dorești să rămâi în top și să ții pasul cu noile tendințe ale anului 2024 trebuie să te adaptezi și să îmbrățișezi inovațiile care te avantajează și care se potrivesc afacerii tale. Fiecare schimbare apărută trebuie să favorizeze și să faciliteze relația dintre consumatori și furnizorii de servicii și produse. Fie că vorbim despre plăți intuitive și rapide, sau că ne gândim la noile canale de cumpărături, fiecare îmbină schimbări economice, tehnologice și sociale menite să transforme soluțiile de plăți de pe piață.
Ce au în comun comerțul electronic și comerțul fizic? Accesul la plăți rapide și sigure pentru comercianți și consumatori, furnizate de un partener de încredere, așa cum este Odero, care îți oferă acces la tot ce ai nevoie pentru gestionarea și adaptarea afacerii tale la noile tendințe.
Fiecare an este marcat de diferite schimbări ce apar în zona comerțului, indiferent dacă ne referim la comerțul electronic sau la cel fizic. Însă, anul 2024 aduce o nevoie de adaptare mai mare care se bazează pe tehnologie, securitate și viteză. Mai exact, atunci când vorbim despre comerț și plăți observăm cum fiecare plată trebuie să decurgă cât mai rapid, să fie sigură pentru client și comerciant și să utilizeze cele mai eficiente metode de plată. Cele mai importante tendințe care își vor pune amprenta asupra comerțului și plăților în acest an sunt:
Majoritatea afacerilor fizice au început să se extindă în ultimii ani și în mediul online. Scopul este să ajungă la cât mai mulți clienți. Comerțul electronic a cunoscut o creștere accelerată în ultimii ani și continuă pe aceeași traiectorie de creștere și în 2024. Astfel, este mai important ca niciodată să faci acest pas. Iar dacă ai deja un magazin online, atunci este momentul să te asiguri că este optimizat pentru dispozitive mobile, acestea fiind printre cele mai folosite pentru sesiunile de cumpărături online.
Avantajul plăților integrate este că permit clienților să efectueze plata pentru produsele alese fără să părăsească aplicația mobilă, site-ul sau rețeaua de socializare. Totul decurge sigur și rapid datorită progreselor în industria fintech. Plățile integrate contribuie la îmbunătățirea experienței clienților pe durata cumpărăturilor, stimulând revenirea acestora pentru cumpărături viitoare.
Aici se remarcă și posibilitatea de a plăti online cu ajutorul diferitelor metode de plată, de la carduri la portofele digitale. Astfel clienții sunt mai motivați să finalizeze tranzacția printr-o metodă de plată care le este la îndemână.
O dorință comună atât a clienților, cât și a comercianților este siguranța tranzacțiilor și un proces rapid la fiecare sesiune de cumpărături. Dacă pentru plățile online vorbim despre îmbunătățirea protocoalelor de securitate, pentru cumpărăturile în locații fizice discutăm despre accelerarea procesului de plată. Tendințele anului 2024 arată că noile măsuri de securitate vor beneficia de asistența AI care va amplifica puterea acestora, prevenind frauda cu ajutorul unor sisteme de autentificare multifactor.
Cât despre magazinele fizice, primele semne sunt deja ușor de observat prin implementarea caselor self checkout. Rolul acestora este să eficientizeze comerțul și plata pentru produse, fără asistența unui casier. Tendințele arată că din ce în ce mai mulți comercianți vor automatiza complet aceste zone pentru self checkout cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere și scanare rapidă a coșului de cumpărături. Astfel toate produsele sunt scanate imediat, diminuând timpul petrecut pentru scanarea individuală a acestora.
Inteligența artificială își va pune amprenta asupra comerțului și plăților. Aceasta oferă diverse oportunități comercianților cu ajutorul cărora pot îmbunătăți experiența clienților pe durata sesiunilor de cumpărături online. Inteligența artificială pune la dispoziția companiilor diverse instrumente, cu ajutorul cărora să eficientizezi procesul de cumpărare. De exemplu, AI își poate aduce contribuția asupra vitezei procesului de plată, creșterea nivelului de securitate și a productivității. Astfel, inteligența artificială poate deveni un adevărat ajutor pentru gestionarea relațiilor cu clienții și fluidizarea procesului de plată online.
Sesiunile de live shopping au devenit din ce în ce mai populare, fiind o tendință care aduce două mari avantaje companiilor: îmbunătățirea imaginii brandului în relație cu clienții și creșterea vânzărilor. Clienții au șansa să descopere produse în timp real pe care le pot comanda imediat. Majoritatea comercianților online au integrat deja această tehnică pentru creșterea vânzărilor. În cadrul sesiunilor de live shopping se pot testa produse, se pot afla părerile utilizatorilor existenți sau recomandări cât mai specifice pentru grupul țintă.